De overstap naar een clouddienst als Microsoft Office 365 of Dynamics 365 boezemt u als ondernemer misschien nog angst in. Al dan niet terecht?

We gaan daarom in op de vragen die we vaak te horen krijgen.

Hoe groot is de investering om over te stappen?

Technologische toepassingen ontwikkelen zich steeds sneller. Ook het onderhoud van uw eigen datacenter. Wie niet oplet, zit binnen de kortste keren met verouderde systemen en al die evoluties volgen, kost handenvol geld en tijd. Met een cloudomgeving laat u die investeringen achterwege. Updates worden bovendien automatisch doorgevoerd.

Is de cloud veilig?

Overschakelen naar cloudgedreven applicaties als Microsoft Office 365 en Dynamics 365 betekent dat kritieke bedrijfsinformatie niet meer op uw eigen server staat. Is dat minder veilig? Neen, integendeel zelfs. De tijden dat het veiliger was om een datacenter zelf te beheren, zijn simpelweg voorbij. Veiligheid is voor Microsoft een topprioriteit en dat is ook logisch.

Waar staat mijn data?

Kiezen voor een cloudomgeving is kiezen om uw data extern te zetten. Als u data extern zet, kiest u beter voor een betrouwbare en stabiele partner in plaats van gratis diensten. Het extern zetten van data biedt heel wat voordelen. Denk maar aan rampscenario’s zoals bedrijfsbrand, gestolen of defecte toestellen, etc. Wanneer data extern staat kan u op eenvoudige wijze deze data steeds benaderen ongeacht de situatie. Om die reden promoten wij werken los van de werkplaats, toestel en browser.

Kan ik nog offline werken?

Er wordt vaak gezegd dat een cloudomgeving volledig afhankelijk is van de beschikbaarheid van het internet, zodat u niet offline kunt werken. Dit argument is echter gestoeld op een gebrek aan kennis van de werking van een degelijke cloudomgeving. Een goede cloud partner zal steeds een offline strategie aanbieden. Concreet wil dat zeggen dat u zowel met email als met alle electronische documenten kunt werken, ook al bent u niet online. Op het moment dat er terug een netwerkconnectie is, wordt alles automatische gesynchroniseerd.

Wat met mijn huidige versie?

Microsoft blijft on-premise-versies ondersteunen, maar voorziet migratietools om over te stappen naar de cloudversie. U moet niet noodzakelijk alle kritieke bedrijfsgegevens in één keer overzetten naar de Azure Cloud. U kan zelf kiezen welke informatie of workflows u eerst migreert. De rest van de gegevens kan voorlopig op de eigen server blijven staan. In een later stadium kan altijd volledig overgeschakeld worden.

Moet ik steeds mee met de laatste versie?

Heel wat bedrijven lopen mateloos achter als het gaat over de versie van hun software. Erger nog, heel wat bedrijven werken inefficiënt omdat ze op de verschillende toestellen werken met verschillende versies, met alle gevolgen vandien. Met Office 365 is dat probleem van de baan, want u zult steeds mee evolueren met de nieuwe versies. Dit zorgt voor meer efficiëntie, minder problemen op de werkvloer, een eenduidige visie en politiek rond softwarebeheer binnen uw bedrijf. Heel wat bedrijven die jarenlang zijn blijven stilstaan, moeten nu grote budgetten investeren om de achterstand in te halen. Dat is net wat ze morgen kunnen vermijden door vandaag te kiezen voor Office365.

Heb ik nog rechten als admin?

Het is inderdaad zo dat u geen system admin bent van de gehele technische omgeving. De vraag is of dat moet voor diensten die aanzien worden als een commodity? Het argument gaat zeker op voor complexe systemen, omdat u daar dikwijls heel specifieke instellingen moet configureren. Binnen Office 365 maakt u uiteindelijk gebruik van een eenvoudige e-mailserver en een veredelde file server. Bedrijven gaan ook weg van omgevingen waar men steeds maar aanpassingen aan moet blijven uitvoeren. Zij kiezen hoe langer hoe meer voor standaardtoepassingen. Office 365 is daar een perfect voorbeeld van.

Waarom kiezen voor de Microsoft cloud?

Met Dynamics 365 gaat Microsoft rechtstreeks de concurrentie aan met grote spelers als Salesforce, Oracle en SAP. Dankzij de nieuwe formule (betalen per gepersonaliseerde bundel i.p.v. per gebruiker), wordt zo een prijzenoorlog voor de komende jaren ontketend. Daar kunt u alleen maar voordeel uit halen.

Advies nodig?

Overstappen naar de cloud lijkt eenvoudig, maar is het vaak niet. U begint best met wat u vandaag nodig hebt. Als uw bedrijf groeit en de behoeften veranderen, voegt u pas later nieuwe toepassingen toe.

Ik help u op weg in het kiezen van het juiste licentiemodel. Op verzoek geef ik professioneel advies en begeleid ik u persoonlijk.

Kortom, zet met vertrouwen de stap naar de cloud!

Vraag het aan James!

James Bridges

James Bridges

10 + 5 =

Share This