Vandaag de dag is digitale transformatie een strategisch thema voor iedere organisatie in de wereld. Iedereen kent inmiddels de voorbeelden van bedrijven die de noodzaak om te veranderen naast zich neer hebben gelegd. Of die het veranderingsproces te laat zijn gestart en waar dat toe heeft geleid. Natuurlijk, digitale transformatie heeft veel te maken met IT en software-oplossingen.

De vraag is echter of je digitale transformatie simpelweg kunt bestellen vanaf de prijslijst van jouw IT-leverancier.

Het antwoord op die vraag is natuurlijk “Nee!” Digitale transformatie is geen artikelnummer op een prijslijst van een leverancier. Integendeel, het veranderproces dat is verbonden aan deze transformatie wordt gedomineerd door de zogenaamde ‘menselijke factoren’. Zoals bijvoorbeeld de noodzaak van een heldere toekomstvisie. Duidelijke communicatie over de doelstellingen en de onderliggende strategie. Commitment van alle betrokkenen en de daarbij behorende interne support. En heel belangrijk (maar vaak vergeten): voorbeeldgedrag vanuit directie en management!

Ik denk zeker dat IT-oplossingen een belangrijk onderdeel van een succesvol transformatieproces zijn. Maar ik geloof ook dat de daadwerkelijke bijdrage van IT aan het succes van het totale project vele malen lager ligt dan 50%.

Guus Krabbenborg

business software evangelist, Dynamics and more

Hieronder een aantal vragen die de directie van iedere organisatie zichzelf wat mij betreft in het kader van digitale transformatie zou moeten stellen:

 

  • Begrijpen we wat digitale transformatie inhoudt en waarom het zo belangrijk is?
  • Zijn we bereid en gemotiveerd om onszelf en onze organisatie te veranderen?
  • Weten we eigenlijk wel wat we willen veranderen? Hebben we een duidelijke visie en strategie?
  • Is het management bereid en capabel om het goede voorbeeld te geven?
  • Wat is de investering in digitale transformatie en wat levert het ons op?
  • En wat gebeurt er als het project mislukt? Of als we helemaal niets doen?

Over de auteur

DYNAMICS AND MORE | Guus Krabbenborg Guus Krabbenborg is een zeer ervaren business trainer en consultant met een welverdiende reputatie in de internationale Microsoft Dynamics-arena. Hij heeft verschillende softwarebedrijven beheerd, was Sales Director voor Navision Software in Nederland en is mede-eigenaar van QBS Group.

Share This