ERP-implementatieprojecten zijn gecompliceerd en er is geen uniforme oplossing. Maar hoe dan ook, waarom mislukken veel software-implementatieprojecten? Bij Pipol hebben we veel ervaring met het herstellen van projecten. We hebben gaandeweg veel bijgeleerd. We zien onszelf niet als experts in falingen, maar experts in het verzilveren van projecten die verloren zijn gegaan.

In dit artikel delen we enkele van de grootste implementatie-uitdagingen die we hebben ervaren in verschillende sectoren en geven advies hoe ze te vermijden.

Geëngageerd leiderschap

Betrokkenheid van het management is van cruciaal belang voor het succes van elk ERP-project. Een gebrek aan een buy-in van leiderschap is vaak de reden waarom implementaties falen. De implementatie zal dus eenvoudiger zijn als diegenen aan de top de volledige breedte van het proces volledig ondersteunen, inclusief de middelen die het project nodig heeft om te slagen. Dat betekent ook dat ze hun steun verlenen om misschien moeilijke beslissingen te nemen die de status-quo waarschijnlijk zullen opschudden.

Kies de juiste software

Er zijn tienduizenden ERP-oplossingen op de markt. Sommige richten zich op hele industrieën, anderen op geografie en weer anderen zijn gesegmenteerde nichemarkten van industrieën. Als eerste stap moeten organisaties hun strategische huiswerk doen, de juiste vragen stellen en duidelijk zijn over de antwoorden. Wat is de finale doelstelling die moet aansluiten op de zakelijke vereisten? Hoeveel kan uw bedrijf groeien, op korte en lange termijn? En wat zijn de industrienormen die in de oplossing moeten worden opgenomen?

Vertrouw op echte experten

Vanwege de inherente complexiteiten is het absoluut cruciaal dat degenen die de ERP-projecten leiden en implementeren, zeer bekwaam zijn. Belangrijker nog: u hebt expertise nodig die gericht is op het daadwerkelijke product of de producten die uw organisatie implementeert.

Doe de dingen eens anders

De duurste woorden in het bedrijfsleven zijn “We hebben het altijd zo gedaan.” Mensen zijn gewoontedieren, maar succes in het verleden is geen garantie voor de toekomst. De juiste constructie van uw nieuwe oplossing – zonder te vertrouwen op wat al eerder is gedaan – en het verzamelen van zakelijke vereisten vormen de basis voor het succes van een project. En het opbouwen van een bedrijfscultuur die klaar is voor verandering, komt van de top.

Zorg voor change management

Uw nieuwe ERP-implementatieproject zal uw user community sterk beïnvloeden. Mensen houden niet van verandering, en helaas zal iedereen het niet omhelzen. Anticiperen op de uiteenlopende impact op mensen zal een lange weg afleggen naar een goede implementatie en uiteindelijk naar succes. Dit betekent op zijn minst gebruikerstraining, testen, consistente processen en een solide basis voor gegevens en infrastructuur.

Doe het van de eerste keer goed

Zorg ervoor dat uw processen consistent zijn, dat er training georganiseerd is, dat de test cases goed gedocumenteerd zijn, dat er een buy-in van het management bestaat en dat uw softwarestrategie afgestemd is op de bedrijfsdoelstellingen van uw organisatie. Als u dat niet doet, moet u misschien een deel van uw inspanningen opnieuw doen, wat enorme extra kosten met zich mee kan brengen.

Hoe kan Pipol u helpen?

Herkent u bovenstaande scenario’s en kan u hulp gebruiken bij het overwinnen van deze uitdagingen? Pipol is hier om u te helpen.

Als u meer informatie wilt over het herstellen van een mislukte implementatie, lees dan meer over onze impactvolle Project Recovery Service. Het is een slimme stap die een uitvoerbaar projectherstelplan voor uw internationale implementatie oplevert.

Advies nodig?

Als Pipol Alliance Partner, is GMI group in staat om grote en kleine bedrijven – die hun activiteiten uitbreiden in andere landen – te ondersteunen met de implementatie van Microsoft Dynamics NAV en Dynamics 365 Business Central (ERP) of Dynamics 365 for Sales (CRM). Tegelijkertijd fungeren we als implementatiepartner voor buitenlandse bedrijven, die een filiaal in België wensen te vestigen.

Pipol ondersteunt reeds jarenlang grote en kleine internationale organisaties over de hele wereld om hun processen, data en systemen te harmoniseren en hun productiviteit en groei te stimuleren.

Bent u van plan om een nieuwe Microsoft Dynamics-oplossing te implementeren in uw ganse organisatie?

Ik zet u graag op weg!

Vraag het aan Willem!

Willem van Rooij

Willem van Rooij

5 + 14 =

Share This